Category Archives: Teknologi

Opgraderet til Windows 7 x64

Jeg brugte det meste af fredag aften på at installere Windows 7 på min arbejdsmaskine mens jeg så lidt slamtv henover (cowboy jack anyone?).

Da jeg har en deadline, der hastigt nærmer mig, og da min nuværende installation er under et år gammel, tog jeg chancen og gik efter en opgradering i stedet for en ren installation, der alt andet lige tager en rum tid.

Bortset fra at jeg skulle afinstallere Sql Server 2008 først, så gik opgraderingen strålende, selvom jeg var lidt bekymret for hvad der ville ske med mit .NET udviklingsmiljø og alle de øvrige programmer og indstillinger som gør at jeg kan arbejde nogenlunde effektivt.

Alt spiller tilsyneladende, og jeg skal ikke bruge de næste 3 uger på at installere glemte småprogrammer og skrue på environment variable.

Et par noter:

  1. Sql Server 2008 skal have en SP1 for at køre
  2. Man skal lige vænne sig til docken, tror jeg. Men den virker nice
  3. Der er blevet brugt en del energi på at forbedre app-switching og window layout, lidt inspireret af OS X, men faktisk lidt federe ikke mindst fordi der er 100% tastatursupport
  4. hvis man trykker på windowstasten og begynder at skrive, så har man faktisk en velfungerende app-launcher, der også kan gætte mappenavne.

Resten opdager jeg nok hen ad vejen.

PS: Jeg tog en fuld backup af mit system inden. Og det skal du også gøre, hvis du ikke vil risikere at blive fanget i det Swedenborgske rum.

PPS: jeg prøvede at lave en ironisk-sjaw tweet i aftes om at Win7 er overmeget federe end os x. (inspireret af et joco tweet)Tror ikke ironien kom igennem. Nåmenaltså: Win7 er et udmærket operativsystem. OS X er også et udmærket operativsystem. Jeg arbejder på begge to og er ikke religiøs, men var jeg ikke .net udvikler, ville jeg stensikkert køre fulltime OS X.

Husk mælk

Jeg har leget lidt med remember the milk(RTM), en ret avanceret og gratis opgavestyrings-webapplikation.

Da jeg arbejder på halvt mac og halvt windows bliver det nødt til at være lidt platformsuafhængigt, og lifehacker sagde at RTM var fin. (Link til RTM artikler på lifehacker)

RTM har, udover muligheder for integration med mail og kalender og widgets og windowsklienter og fanden og hans pumpestok, integration til Twitter, så man kan twitte “d rtm køb mælk” og vupti bliver der oprettet en task i din RTM inbox. Og det gør du selvfølgelig pr. sms.

Det er kreativt og ret cool, men også interessant, at man vælger at skabe en afhængighed til et produkt med så store stabilitetsproblemer som twitter. Men skulle man lave den integration selv, skulle man både have egen sms gateways og en jabber server eller noget i den stil. Så hvis ens kunder kan leve med tilgængelighed i blinklys-kategorien, så har man fået en gratis relay og sms service.

Men pointen er, synes jeg, at ens kunder nok i længden ikke kan leve med det. Og lukker man for det varme vand igen, så har de lige nået at snuse til noget, der kunne være rigtigt fedt, men som er blevet fjernet igen. I det tilfælde taber alle.

Så galt behøver det naturligvis ikke at gå — RTM vil nok bare hælde den feature over i en kommerciel PRO konto, som så kan financiere det hele.

Elektronik som valgfag (Reboot revisited)

Da jeg gik i 9. eller 10. havde jeg elektronik som valgfag. Jeg synes det var cool, selvom nogle af de mere intrikate detaljer i ohms lov vistnok forsvandt henover hovedet på mig. Det endte med at jeg byggede det sejeste stroboskob med hjemmeætset print og loddekolben i øverste gear.

Da jeg var til Reboot forleden havde jeg fire timers mikroelektronik som valgfag. Jeg synes det var cool, selvom nogle af de mere intrikate detaljer i Arduinos microcontrollers med sikkerhed fløj henover hovedet på mig.

Det Arduino basis kit vi (Claus Dahl og jeg) legede med, består af en printplade/controllerboard med et usb stik. Det sætter man så til computeren. På computeren skriver man så sine små programmer i et C-lignende sprog, og dem sender man så over til sit controller board som man så udbygger med diverse elektrokomponenter på et prototyping breadboard — ingen loddekolber, tinsugere og lugt af brændt kød indblandet.

Her er det endelige resultat så. En lydmaskine, der baseret på noget analogt input (varierende modstand i et potentiometer) sender nogle digitale signaler til en piezo højttaler. Ædelt instrument må man sige.

Arduino Sound Machine

Der er også en kort video, som dog er stærkt præget af at jeg har slettet optagelserne af det endelige resultat. Den viser dog udmærket de forskellige stadier i processen og kulminerer med et glimt af et instrument, der varierer frekvensen via en lysføler.

Jeg købte ikke noget controller kit med hjem. Havde ingen penge og nok hobbyprojekter i skuffen i øjeblikket. Men senere på sommeren kommer der et ethernet shield til arduino boardet, som gør at man kan lave et autonomt ambient device, der snakker med internettet. Så får jeg stensikkert lyst til at hacke for alvor.

UPDATE: Henrik Føhns fra DR1′s Harddisken optog os også. Se blogindlæg eller video.

Chumby Time

Unpacking Chumby 7Nu har jeg fået kløerne i en Chumby!

Hvad det er? Det er en wifi clockradio, det er en desktop informations gadget, det er en linux-kørende hackysack med 3.5″ skærm, det er en hackbar dims man selv kan skrive internetaware applikationer til, det er en netradio og -video streamer og det er et stykke lidt for dyrt legetøj. All-in-one.

Billedet ovenfor viser hvordan jeg er ved at aktivere en kanal, der viser udsigten fra toppen af storebæltsbroen.

På mange måder er det et moderne “åbent device” i den forstand at vi som brugere selv kan putte indhold og applikationer på vores lille ven, og det kører endda linux og der er mange aktive ejere, der hacker både hardware, software og indpakning. Wikien er fyldt med sjove eksempler

Det er så lidt ærgerligt, at man skal betale temmelig mange penge for at kunne udvikle applikationer til Chumby’en, da platformen hedder Flash Lite 3. Alternativt er der et C library, Ming, som kan spytte swf filer ud, og der er sågar en ruby wrapper, men det er ikke lige den fedeste tilgang til widget udvikling. Andet alternativ er mtasc.

Min idé er at transformere chumbien til et continuous integration ambient device. Sådan en dims der fortæller lidt om et softwareprojekts helbredsstatus ved at koble sig op mod CruiseControl.NET eller noget i den stil. Kunne være rævesnedigt.

Kig evt på denne slideshare præsentation slideshare præsentation, den giver et godt overblik over platformen og udviklingsmulighederne.

Bonus 1: Chumby sælger kun til USA, men den videresælges globalt fra international-orders.com.

Bonus 2: lidt for mange unpacking billeder. Jeg blev grebet af situationen.
 

 

 

 

 

Polar Rose (beta)

Leger lidt med Polar Rose.

Det er en service, der gennem browser plugins gør det muligt at genkende mennesker på fotografier på nettet, og bruger avanceret billedgenkendelse sammen med crowdsourcing til at opbygge en omfattende database over ansigter. Så når man ser et billede af et ansigt på en eller anden webside, får man mulighed for at fortælle Polar Rose, hvem billedet forestiller. Og hvis andre har været der før en selv, kan man finde ud af, hvem det er.

Det er kun i beta, hvilket kommer lidt til udtryk, når jeg f.eks. hopper ind på facebook for at prøvekøre teknologien.

Morten Obama eller Barack Frederiksen

Jeg vidste godt at Morten Frederiksen var politisk aktiv, men var ikke klar over hvor omfattende hans virke og metoder i virkeligheden er…

Når man lige ser bort fra at polar rose ikke spiller så godt sammen facebook, så synes jeg faktisk at det er rasende cool teknologi.

Nu mangler jeg bare at finde ud af, hvordan man fortæller polar rose at Harrison Ford ikke er min kæreste…

Playstation 3 som mediedimmert eller -møbel

Nu jeg alligevel er inde i en overfladisk grejsnakkebølge.

Jeg har haft en Playstation 3 i nogle måneder nu, og udover at spille Dirt, Resistance: Fall of Men, Guitar Hero 3, Stardust HD og Motorstorm, så har jeg fundet et par ikke-spils anvendelser, som jeg ikke lige havde forberedt mig på.

1. Mac OS X som medieserver

Har smidt $49.95 efter medieserver-programmet EyeConnect. Nu har jeg fra min PS3 adgang til musik, video og billeder fra min computer.

Musikken giver det ikke så meget mening at dele, men video og billeder er et hit. Nu kan jeg se video podcasts fra iTunes fra sofaen uden at skulle bakse kabler ind i fjernsynet.

Det er dog iPhoto billedbladring, der holder mest. Det er vildt intuitivt at bladre billeder med en gamecontroller, og der er blevet plads til lækre transitions, zooming og rotation, når man flipper rundt i sine albums. Og så er der brugt noget af konsollens grafikprocessor på nogle lirede slideshow-modes.

Desværre understøtter EyeConnect ikke iPhoto 8 events endnu (jeg har dog sendt dem en request), så hvis man vil bladre en event, skal man enten lave den om til et album eller snyde softwaren ved at lade den event man vil browse være under “recent” i iPhotos sidebar – så dukker den op på PS3′en som et album.

Med den nyeste PS3 firmware kan man også streame DivX fra EyeConnect, men der mangler stadig understøttelse af .srt subtitles og xvid — men det kommer forhåbentligt senere.

(open source alternativ til EyeConnect: MediaTomb, men den har jeg ikke testet)

Update: $20-alternativ til EyeConnect er lige dukket op, MediaLink fra Nullriver.

2. Nokia N82 som medieserver

Ok, det her vidste jeg ikke i forvejen. Fandt i aftes ud af, at Nokia N82 kan bruges som streaming server på samme måde som EyeConnect på OS X. Man starter den under Tools -> Connectivity -> Home Media, vælge at connecte til samme Wifi netværk som PS3′en kører på og så på telefonen acceptere at at PS3′en får adgang til telefonen, når man søger efter medieservere.

Det er faktisk supercool at man kan se telefon-skud direkte på sit TV uden først at skulle overføre det til en computer, eller endnu værre at skulle se hinanden over skulderen på selve telefonen.

Ny fon in der waffle haus

03012008010Nu får jeg utroligt sjældent vafler, men hvis man er smugfan af Dead Like Me (som i øvrigt snart bliver til en dvd-only film, selvom man troede de havde aflivet serien helt) er der et eller andet over at sige waffle haus. Nå, men det var jo ikke det jeg ville.

Jeg har alt alt for længe været træt af en efterhånden slidt men stadig øvorange Sony Ericsson W800i, og i dag kom opgraderingen: Nokia N82.

Plussiden: Wifi, 5 megapixel kamera med xenon blitz, GPS.

Minussiden: lidt besynderlige taster, som jeg dog tror er inden for tilvænningsrækkevidde. Og sikkert en masse andet, som nok kommer efterhånden.

Den poster direkte til flickr out-of-the-box, men hvis man installerer shozu kan man lynhurtigt poste geotaggede billeder direkte til Flickr. Som f.eks. dette lækre billede fra min altan

Hvis man kigger på billedet i max opløsning vil man kunne skimte noget af min gamle cykel, der netop har fået stjålet en pedalarm. De er sultne på Amager.

Nå, men mit flickralbum bliver nok forurenet lidt med ligegyldige mobilskud i den nærmeste fremtid. Så er du advaret. Hvis du skulle kigge. Eller ikke.

Backup time

For nogen tid siden postede shevy et grusomt blogindlæg om hvor udsat ens digitale historie er, når der kravler en junkie ind af vinduet.

Så nu er jeg ved at nærme mig et backup setup, jeg tror på.

Mozy, gratis automatisk backup af 2gb data. Klarer de ‘lette’ filer, dokumenter etc. Virker også til windows.

Ekstern Western Digital My Book Essential, 500gb, hvor jeg har lavet en partition på samme størrelse som min macbook pros harddisk. Den laver jeg smart-backup på via superduper, så man kan boote og køre sit klonede system direkte fra den eksterne harddisk. Den tager sig af crash-risikoen, og kostede kun 807,- hos getmore. Superduper bliver nok afløst af Time Machine i OS X Leopard om en uges tid eller to.

Offsite backup til brand og indbrud: Her har jeg købt en konto hos site5, hvor man i øjeblikket får 750gb for $7.50 om måneden på et webhotel (så jeg kan samtidig hoste et rails website). Site5 har 13% halloween rabat på alt indtil den 31 – brug halloween2007 som coupon code. Jeg har endnu ikke sat det op, men jeg regner med at jeg vil sætte noget incremental et-eller-andet op via ftp eller scp. Konkrete ideer modtages med kyshånd.

Så nu skal jeg bare en tur igennem mine gamle backup-cd’er så de kan blive overført.

Credits: Oschlag tippede mig om mozy, Classy om site5.

PS: Hvis du vil på mozy, så smid lige en kommentar med din egen email som afsender (den bliver ikke vist). Hvis jeg inviterer dig, får vi begge 25omb ekstra gratisplads.

Update: et par stykker har ikke kunnet finde mozys gratisprodukt. Men det er altså her.

Update II

Nu har jeg brugt ca 5 dage og nætter på remote backup af iTunes og iPhoto med rsync:

# iTunes
rsync -rltv --block-size=15000 --progress --delete --exclude **/Podcasts/** ~/Music/iTunes myuser@mydomain.dk:~/backup/

# iPhoto
rsync -rltv --block-size=15000 --progress --delete ~/Pictures/iPhoto Library myuser@mydomain.dk:~/backup/

Det kører smooth. Og så kan man stoppe og resume som man vil. Men det tager sgu lidt lang tid, selvom man har 1mbit op.

Parallels udskiftet med VMware

VMware FusionJeg har været med på hurra-siden når det gælder Parallels til virtualisering af windows (mm) under Mac OS X.

Nu er jeg skiftet tilbage til gode gamle VMware der har rullet VMware Fusion ud.

VMware er ret erfarne og storspillere når det handler om virtuelle maskiner i mange afskygninger og jeg har selv brugt det tidligere, men mit skift skyldes også at der er bedre keyboard support, når man som jeg nogle gange sidder inde i Visual Studio og er hardcore genvejstastmand.

En lækker detalje er, at VMware har en converter, man installerer på en fysisk windowsmaskine (eller eksisterende Parallels-virtualiserede windows i mit tilfælde) og så kan man konvertere sin windows til et WMware image indefra. Det er sgu sejt.

Et kritikpunkt er, at der ikke endnu er helt luget ud i uregelmæssighederne. Der er lidt problemer med Unity (som hedder coherence i parallels) og drag’n drop mellem vituel maskine og OS X fungerer ikke begge veje. Men det er kun en beta, så jeg piver ikke særligt højt.

Der er beta discount på Fusion i øjeblikket, så man kan få den til $39 (den stiger angiveligt til $80 når den er færdig).

En test af Popfly mashup service fra Microsoft

Microsofts nye mashup service Popfly.ms er tænkt som en blæret showcase, der skal demonstrere at Microsoft skyller web 2.0 Kool-Aid ned og at Silverlight er den nye messias.

Sådan går det dog ikke helt. Endnu, må jeg tilføje, for det er kun i Alpha, hvilket jo er valid rygdækning for at release det argeste bras, som man ikke engang har samvittighed til at smække en beta-splash på.

Popfly Flickr Carousel med billeder fra mit flickr albumDet er faktisk ret let at lave en simpel flickr mashup, som tager billeder fra din Flickr konto og smider dem ind i en flashy billedekarusel.

Popfly flickr carousel, edit modeOg det gøres ved at kombinere forskellige klodser, som kan tale med hinanden, i dette tilfælde “flickr” og “carousel”.

Vups, er der karusel!

Resultatet

Man har dræbt popfly ved at ville gøre to ting på én gang, og resultater er da også en bastard.

Silverlight er en lovende teknologi, men her er de gået så langt ud over kanten i showoff, at popfly er blevet til et mobildiskotek fra starten af firserne med blink og slide og swuush og semitransparens uanset hvor man kommer til at placere sin cursor.

Popfly signupNåja, så skal man selvfølgelig bruge sit Windows Passport (eller live id, hvad det vist hedder these days) til signup, hvilket er et godt tegn på at en webapps sexyness ikke kommer i første række.


Sidst men ikke mindst er baggrundsfarven brun. Som i Zune. En eller anden designshop har vist fortalt Microsoft at brun bliver den nye sort. Engang. Bare vent.

Update 22. juli 07: Popfly er blevet opdateret mange gange siden sidst, f.eks nu. Har ikke rørt ved det siden, så jeg skal ikke kunne sige, om det er guf.