Category Archives: userinterfaces

Dankort usabeeplity forvirring

dankort_og_maskine.jpgDet klassiske dankort-terminal-setup i mindre forretninger består af to dele:

  1. Forretningens terminal med kvitteringsprinter
  2. Kundens terminal med kortlæseren

Når man skal betale sætter man sit kort i kundeterminalen, og siger “på beløbet”.

Nu sker der to ting på samme tid: ekspedienten indtaster “beløbet” på terminal 1 og jeg indtaster min kode på terminal 2.

I en meget udbredt terminalmodel eller to har man forsynet terminalerne med lidt brugervenlighed: for at gøre det tydeligt for brugeren at en knap er blevet aktiveret på det noget hårdføre tastatur, kommer der en lille feedback-lyd. BEEP!

Problemet (og det er lissom det jeg er har lagt op til, skulle du have misset det) er at man har sparet lidt på pengene og brugt den samme beep-unit i begge terminaler, så det auditive feedback er ofte ubrugeligt da man ikke entydigt kan afgøre, hvem det er der frembringer lyden.

Så man bliver nødt til at kigge dybt i displayet for at sikre sig at antallet af stjerner er som forventet. Eller for en sikkerheds skyld kan man trykke på “slet” og prøve igen så man er sikker på at koden bliver rigtig første gang.

Problemet bliver naturligvis større jo tættere de to terminaler står på hinanden.

Hvis man så f.eks. har nedsat hørelse på det venstre øre og derfor generelt er en idiot til at bedømme, hvor lyde kommer fra (en tænkt situation, naturligvis), så kan problemets omfang uden problemer ganges med 3.14.

Løsningen er naturligvis at man bare laver en frekvensforskel på de to toner. Jeg ville foreslå en kvint.

En test af Popfly mashup service fra Microsoft

Microsofts nye mashup service Popfly.ms er tænkt som en blæret showcase, der skal demonstrere at Microsoft skyller web 2.0 Kool-Aid ned og at Silverlight er den nye messias.

Sådan går det dog ikke helt. Endnu, må jeg tilføje, for det er kun i Alpha, hvilket jo er valid rygdækning for at release det argeste bras, som man ikke engang har samvittighed til at smække en beta-splash på.

Popfly Flickr Carousel med billeder fra mit flickr albumDet er faktisk ret let at lave en simpel flickr mashup, som tager billeder fra din Flickr konto og smider dem ind i en flashy billedekarusel.

Popfly flickr carousel, edit modeOg det gøres ved at kombinere forskellige klodser, som kan tale med hinanden, i dette tilfælde “flickr” og “carousel”.

Vups, er der karusel!

Resultatet

Man har dræbt popfly ved at ville gøre to ting på én gang, og resultater er da også en bastard.

Silverlight er en lovende teknologi, men her er de gået så langt ud over kanten i showoff, at popfly er blevet til et mobildiskotek fra starten af firserne med blink og slide og swuush og semitransparens uanset hvor man kommer til at placere sin cursor.

Popfly signupNåja, så skal man selvfølgelig bruge sit Windows Passport (eller live id, hvad det vist hedder these days) til signup, hvilket er et godt tegn på at en webapps sexyness ikke kommer i første række.


Sidst men ikke mindst er baggrundsfarven brun. Som i Zune. En eller anden designshop har vist fortalt Microsoft at brun bliver den nye sort. Engang. Bare vent.

Update 22. juli 07: Popfly er blevet opdateret mange gange siden sidst, f.eks nu. Har ikke rørt ved det siden, så jeg skal ikke kunne sige, om det er guf.

Afbryd serveren hos Fair Forsikring

Afbryd serveren hos Fair Forsikring

Skal man vente i et tocifret antal sekunder på at få beregnet sin uhyre komplekse indboforsikring hos Fair forsikring, så er det ikke mere end rimeligt at man har muligheden for at afbryde deres servere.

Jeg forestiller mig en sysadmin der får en sms klokken 03 natten til onsdag og vågner med et “Årh pis!” og kører 15 minutter ind til serverrummet iet eller andet sted i Tåstrup, fordi en eller anden mig blev træt af at vente.

Man har forsøgt at løse et performanceproblem med en dialogboks, der skaber flere problemer, end dem man ville løse.

Vent venligst.

Side: Fair Forsikring – Info om dig.

Håndterer: [Fortsæt]

Afbryd serveren.

Når man tænker på, hvor mange af deres kunder, der skal vente på en pris på den mest udbredte forsikringstype, så er det heldigt at de venter i selskab med den reneste nonsens.

PS: jeg ville gerne sende en mail til dem om mit brok, men de har naturligvis ingen offentlige emailadresser. Hvad det så end går ud på…

Captcha som rebus

Hvis man vil downloade den nyeste version af shozu til sin telefon, så får man denne captcha:

Shozu Captcha

Med svage tømmermænd og lige stået op havde jeg svært ved at overbevise shozu om at jeg var menneskelig. Af frygt for at det ikke kun er shozu har jeg besluttet mig for at blive inde lidt endnu.

(Captcha er betegnelsen for den teknik man bruger for at undgå at ondsindede folk med robotter registrerer sig som brugerer på online services. En slags “bevis at du er et menneske” test. Mit krav om at indtaste et Æ for at kommenterer her på stedet er også en captcha sat i værk for at undgå kommentarspam)

Nokia – nu uden usability

Bliver nødt til at henlede opmærksomheden på et par fantastiske screenshots på Usabilityblog.dk.

En installer-cd til nokia 6233 går amok i flash og navigationsforvirring.

Det er interessant at man i en virksomhed, der lægger så stor vægt på userinterfaces kan lave en brøler af den størrelse.

Men det afspejler sikkert bare et org-chart, hvor marketingsafdelingen ikke får ret meget besøg af folkene fra brugervenlighedsdittoen.

(bemærk at der er et “via” tilbage hertil. Det kan virke lidt mærkeligt, men sådan er der så meget.)

Tchnrt: ,

Kig lidt på billeder, pølease

Hvis du gerne vil i usabilityhimlen, så bruge lige en håndfuld minutter her:

survey.usabilityblog.dk

Du skal levere nogle associationer til 9 billeder, og resultaterne bliver brugt til metodeudvikling inden for måling af æstetiske kvaliteter i software.

Projektet, der er et speciale på ITU er ved at være ved vejs ende og kan måske med lidt held og juridisk slalomløb findes på usabilityblog.dk inden længe.

Og man kan vinde et Rise of Nations spil, hvis den gode gerning ikke motiverer nok i sig selv.

Billedundersøgelse

Som et led i udviklingen af en rap usabilitymetode har frøkenerne på Usabilityblog.dk brug for folkets hjælp til en lille spørgeskema-ish ting, der minder mere om en associationsleg end den irriterende galluptelefonstalker, der har brændt mit telefonnummer ned i sit arbejdsbord.

Det foregår på survey.usabilityblog.dk og man kan vinde et spil Rise of Nations.

Og ja, jeg har kodet dimsen, så alene derfor bør du haste derover og give dit besyv med.