Category Archives: Bog

Læst i 2011

Uden at prøve ramte jeg 52 læste bøger i 2011. Det er i gennemsnit ca en om ugen, har jeg regnet mig frem til. Med matematik.

Mange er læst på Kindle. Nogle er læst på iPhone i fitness-center eller i butikskøer. Nogle er hørt som lydbøger under støvsugning og pendling.

Noget er pænt litterært i højpandet kanonforstand, temmelig meget er science fiction, så er der en håndfuld fantasy, noget krimistads og et par historiske romaner.

Og så er der en masse bras, som jeg sænker mit hoved ned i, når jeg skal slappe af.

Se listen på goodreads, hvor jeg tracker min læsning.

 

Facebookmedieret bogredning

Fik den her facebookbesked fra forfatter og tidligere medstuderende Kim Blæsbjerg :

Kære alle

Restoplaget af min debutbog fra 2002 Fælder står foran at blive makuleret fordi der ikke er nok salg i bogen længere. Men jeg vil prøve at redde de resterende 300 eksemplarer. For jeg vil selvfølgelig meget hellere have at bogen kommer i læsernes hænder – eller i det mindste ind i folks reoler – end at den ryger i makulatoren! Derfor har jeg købt hele restoplaget og tilbyder nu alle interesserede et eller flere signerede eksemplarer af Fælder.

Jeg tjener ikke noget på det, beder kun om at få dækket mine omkostninger med at erhverve bøgerne og med porto.

Så hvis du gerne vil modtage et signeret eksemplar af Fælder med posten, skal du bare sende mig en mail med din adresse og så indbetale 23 kr. på min konto i Nordea [...]

På min blog www.kimblaesbjerg.blogspot.com kan du se hvad Fælder er for en slags bog og bl.a. læse to glimrende anmeldercitater samt ét der er temmelig grumt …

Fin idé og god markedsføring.

Jeg kan godt lide tanken om at redde bøger fra makulatoren. Der er sådan lidt bibliofil actionthriller over det.

Læs mere om kontonummeret, den grumme anmeldelse og andre detaljer hos Blæsbjerg selv

Graphic Novel November

I den sidste måned har jeg læst tre eksemplarer af genren “Graphic Novel”, som kort fortalt er tegneserier langt fortalt.

For mig var det lidt et forsøg, men jeg er blevet ret glad for formatet. Det er en helt anden læseoplevelse med et langsommere tempo hvor ord og billeders indbyrdes forhold kræver lidt mere opmærksomhed, men det betaler sig.

Nå, men her er de.

Marjane Satrapi: Persepolis
Selvbiografisk. Piges opvækst i Iran under den islamiske revolution.

Det er en meget personlig historie skruet sammen som en fornyelse af dannelsesromanen med rejse ud og hjem og det hele. Oplysende og rørende.

Filmen er kommet, og den har fået helt pæne ratings. Har dog ikke set den endnu.

Alan Moore: Watchmen
Afdankede superhelte skildret som almindelige mennesker, der af personlige årsager hopper i kostumet.

Historien foregår efter deres tilbagetrækning fra tjansen. God historie og fedt tegnet (ikke at jeg rigtigt ved noget om den slags, men det synes jeg). Koldkrigstema med et strejf af apokalypse.

Og Filmen er på trapperne.

Gilbert Hernandez: Luba in America
Mystisk latinamerikansk dysfunktionel familieskildring med storbarmet matriark i centrum.

Luba har syv børn og er grebet af indestængt frustration og vrede og er altid afbilledet med en symbolsk hammer i hånden.

Hist og pist igennem historierne er der spredte genreforsvar for tegneserien som kunstform og et enkelt direkte angreb mod hvad man kan kalde “grafocentrisme”, skribenters indbyggede bias i forhold til ikke-skriftlige udtryksformer.

Nå, men hvis der er nogen derude, der har et par gode anbefalinger i genren, så er jeg lutter øren. Gaimans Sandman er øverst på min liste.

Et par læste bøger. Sorte kødbollesvaner.

Nu er det her jo ikke nogen bogklub, men jeg vil da godt lige nævne et par bøger, som jeg har haft fornøjelse af på det seneste.

Black Swan af Nicholas N. Taleb

Polyhistor Taleb er tydelig Eco-fan af både navn og stil og har skrevet en bog om den centrale rolle usandsynlige hændelser har i historien og menneskets indbyggede uduelighed til at ville erkende det.

Nogle af de mest skelsættende begivenheder i historien er kommet som lyn fra en klar himmel men er i retrospekt blevet analyseret til at være nærmest uungåeligt naturlige.

Den er på mange måder ret aktuel i disse finanskritiske tider, hvor en masse mennesker og virksomheder har bygget på et fundament, der ikke var nært så stabilt som de håbede.

Der er en del matematik i den, som man udmærket kan læse henover, hvis man, som jeg, ikke forstår den slags..

Spændende bog! Og den har endda et rekursivt lag, og det er der ikke mange bøger der har.

Meatball Sundae af Seth Godin

Engang imellem skal man læse en bog om marketing eller noget andet som man ikke normalt beskæftiger sig så meget med.

Dette er en bog om marketing og markeder. Titlen er en lidt mystisk analogi til at hvis man har en kødbollefabrik (ikke en kolbøttefabrik, mind you), så nytter det ikke at markedsføre den som om det var softice. Pointen er, at hvis du er en traditionel produktionsindustri så kan du ikke smække en wiki og en blog ovenpå, og vupti, så kører du 2.0 et-eller-andet. Der skal en gennemgribende transformation til. Det er vel det samme som den
aktuelle lipstick-on-a-pig historie.
En af de andre pointer er skiftet fra interruption-based advertisement (tv-reklamer f.eks hijacker folks opmærksomhed, mens de ser noget, de faktisk gider at se) til “permission marketing”, hvor forbrugerne af egen vilje henvender sig og sørger for at produktet eller sagen spreder sig.
Det er ikke rocket science, men godt at orientere sig med.

(via halvgammelt og nu forsvundet blogindlæg af Henriette Weber Andersen).

Sporadisk om Shirky: Here Comes Everybody

Har lige færdiglæst Clay Shirkys nye bog, Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations (bogpriser-link).

Den er faktisk vældig fin, selvom den på mange måder er spredt ud på et ret stort stykke brød, hvilket lidt er dens svaghed.

Det er en rigtig god overblikshistorie over social software og formår at kæde en række fænomener og teoridannelser helt ok sammen, fornemmer jeg. Ikke at jeg forstår mig særligt meget på social systemteori bortset fra det Luhmann man læste på universitetet.

Hvis man har har en feed reader, der er stillet ind på rss feeds om nyere sociale teknologier på nettet (og hvilke nyere webteknologier og -værktøjer er ikke sociale, kan man så spørge), så er der temmelig mange passager, som man kan læse rigtigt hurtigt henover, medmindre man ligefrem har sovet i et par år.

Men der er også en lang række illustrative anekdoter, som jeg ikke kendte i forvejen, og som jeg vil glæde mig til at underholde med under frokosten, indtil folk hælder mig ud af vinduet, eller jeg glemmer dem. Hvad der sker først er ikke til at sige, these days.

Og så er bogen et stensikkert must-read, hvis man går og har tænkt sig at hælde det hotteste, übersociale web 2.0 site på gaden i den nærmeste fremtid, eller bare gerne vil forstå, hvorfor det sociale site, man smed på gaden sidste, år ikke rigtigt rykker.

Trine-Maria har flere gange omtalt bogen og lovet en decideret anmeldelse, så hold øje med hende. Hun ved noget om den slags ting på fuld tid.

Bogen har selvfølgelig også sin egen blog.

Åh ja: et af bogens omdrejningspunkter er paradigmeskiftet fra filter-then-publish til publish-then-filter. Det her er måske lidt hurtigt skrevet og er måske i lidt højere grad publish-don’t-filter, så du må selv sortere lidt i det.

Boganbefaling: Release IT

Michael T. Nygard: Release It! – Design and Deploy Production-Ready Software

Hvis man laver kompleks software med en masse integrationspunkter og kender til udfordringerne med at få dragen til at flyve, så vil man stensikkert kunne få en masse ud af at læse denne bog.

Det gjorde jeg i hvert fald.

Der er en masse gode implementation-patterns og gode pragmatiske best-practices.

Læs evt reviews på amazon, inden du køber.

[via Sinatra.dk, for en rum tid siden, men hans site er nede ligenu... han har måske ikke læst bogen grundigt nok]