Monthly Archives: December 2007

Dankort usabeeplity forvirring

dankort_og_maskine.jpgDet klassiske dankort-terminal-setup i mindre forretninger består af to dele:

  1. Forretningens terminal med kvitteringsprinter
  2. Kundens terminal med kortlæseren

Når man skal betale sætter man sit kort i kundeterminalen, og siger “på beløbet”.

Nu sker der to ting på samme tid: ekspedienten indtaster “beløbet” på terminal 1 og jeg indtaster min kode på terminal 2.

I en meget udbredt terminalmodel eller to har man forsynet terminalerne med lidt brugervenlighed: for at gøre det tydeligt for brugeren at en knap er blevet aktiveret på det noget hårdføre tastatur, kommer der en lille feedback-lyd. BEEP!

Problemet (og det er lissom det jeg er har lagt op til, skulle du have misset det) er at man har sparet lidt på pengene og brugt den samme beep-unit i begge terminaler, så det auditive feedback er ofte ubrugeligt da man ikke entydigt kan afgøre, hvem det er der frembringer lyden.

Så man bliver nødt til at kigge dybt i displayet for at sikre sig at antallet af stjerner er som forventet. Eller for en sikkerheds skyld kan man trykke på “slet” og prøve igen så man er sikker på at koden bliver rigtig første gang.

Problemet bliver naturligvis større jo tættere de to terminaler står på hinanden.

Hvis man så f.eks. har nedsat hørelse på det venstre øre og derfor generelt er en idiot til at bedømme, hvor lyde kommer fra (en tænkt situation, naturligvis), så kan problemets omfang uden problemer ganges med 3.14.

Løsningen er naturligvis at man bare laver en frekvensforskel på de to toner. Jeg ville foreslå en kvint.