Monthly Archives: March 2008

Danmark eksponeret som REST

It- og Telestyrelsen har smidt et midlertidigt eksperiment i luften: Danmark web service – et REST eksperiment

Det er superfedt.

Det gør det muligt med meget lidt kode at trække offentligt tilgængelige oplysninger ud af etaten — om kommuner, sogne, postdistrikter, valgdistrikter, skoledistrikter, adresser og regioner. Se deres eksempler her.

Kollega Jesper fra justaddwater.dk og jeg flikkede i aftes et one-file-lib sammen, som gør det muligt at bruge oiorest.dk som en ActiveResource fra Rails/Ruby. ActiveOIO klassen er lagt ud på google code, find den her. For railsfolk kan vejledning indtil videre findes i denne tråd fra CopenhagenRBs udmærkede google gruppe/mailinglist.

Endnu er det ikke helt klart, hvor OIOREST er på vej hen og vores lille proof-of-concept kan ikke trække så meget af vores energi da servicen ikke er noget man som sådan kan stole på bliver i denne verden, for som ITST siger på sitet:

Formålet med web servicen er dels at ekseperimentere med design af REST baserede web services; dels at vise et eksempel på et design af en REST baseret web service. Formålet er ikke at etablere en driftklar web service. Danmark web servicen lukkes når den har opfyldt sit formål.

Så selvom kodefristelsen lurer er det begrænset hvor meget tid man har lyst til at kaste efter noget der risikerer at blive lukket uden varsel.

Hvis man er til den slags, så er der også en workshop d. 22 april, hvor man sikkert kan få lidt mere fremtid. Hvis man ikke havde en i forvejen.

Update 5/4: så har jeg lavet oiorest/ActiveOIO projektet på google code om til et  rails plugin og kodet lidt mere på det, så det kan bruges ud af boksen. Se instruktioner på wikien. Og giv endelig lyd hvis du har lyst til at bidrage selv!

1000 ægte fans er nok

For et par uger siden hørte jeg Twit, episode 133, hvor Jonathan Coulton var gæst. Sådan opdagede jeg en superfed singer/songwriter med en smånørdet vinkel, som det er lykkedes at skabe en fanbase og en karriere udenom pladeselskaber ved at lave sine helt egne ting til et ret snævert nichepublikum. Mange af sangene kunne være soundtracks til Coupland-romaner.

Twit-episoden giver Coulton mulighed for at fortælle sin solstrålehistorie og de andre paneldeltager giver god kvalificeret perspektivering om niche. Så det er en dobbeltanbefaling. Der er i øvrigt nogle gratis Coulton ting på hans site. Start med skymall og creepy doll.

Samme fænomen beskrevet i rigtig god blogpost om, hvordan kunstnere som Coulton kan nøjes med at have 1000 ægte dedikerede fans er Kevin Kellys 1000 True Fans.

Det danske perspektiv kan man få i Kommunikationscast #46, hvor Mikkel og Emme får snakket med IFPI og Johan Olsen fra Magtens Korridorer om fremtiden for musikken i den digitale tidsalder (som det ville sige det i Harddisken).

Så nu skal jeg gøre det nemt for dig:

  1. Hør twit
  2. Download noget Coulton og hør det
  3. Læs 1000 true fans
  4. Hør Kommunikationscast #46

Hvis du ikke gør det, finder jeg ud af, hvor du bor og sørger for, at du bliver kvalt i 5 forskellige varianter af gratisaviser. Så er du advaret.

I øvrigt: vil du være min ægte fan? Så mangler jeg kun 999…

MIX08 – Microsoft techkonference med fokus på www

Microsoft-konferencen MIX08 rullede af stablen i sidste uge og alle præsentationer er nu online. Hvilket faktisk gør den interessant for os der ikke var der på en måde, der rækker ud over misundelig murren.

MIX har primært fokus på webteknologi, og det er her Microsoft præsenterer fancysmancy lir til vores allesammen www.

De større nyheder eller product announcements findes i konferencens keynote, og indeholder

  • Internet explorer 8 (langt bedre css-rendering, fixet javascript performance, kan emulere IE7, indeholder ret cool firebug klon) – download beta. Update: sammendrag af nyheder i IE8 hos John Resig
  • Silverlight 2 (nu med ironruby, ironpython, jscript og nogle kontroller, desuden versioner til windows mobile og Nokia s60 og s40 series )
  • ASP.NET MVC (tænk Ruby on Rails ala .Net eller Monorail inhoused) – downloads her
  • En masse snak om forbedrede muligheder for at lave reklamer i silverlight, hvilket af en eller anden grund irriterer mig. Måske fordi Silverlight som teknologi er blændende til at lave rasende irriterende multimediereklamer med

Ellers er der som sagt mange timers tech entertainment (for folk som f.eks. mig og muligvis også dig, hvis du har læst så langt som hertil…) på sessions.visitmix.com.
Blandt andet en god ASP.NET MVC præsentation fra min .Net helt Scott Hanselman, og en om dynamiske sprog i Silverlight af John Lam.

Jeg er i gang med nogle eksperimenter med MVC frameworket, som er den bedste webnyhed fra Microsoft i mange år – jeg har aldrig lært at elske ASP.NET webforms med deres viewstates, postbacks, hemmelige event hooks og control life cycles. Men det er vist til en anden blogpost.