Monthly Archives: November 2008

Graphic Novel November

I den sidste måned har jeg læst tre eksemplarer af genren “Graphic Novel”, som kort fortalt er tegneserier langt fortalt.

For mig var det lidt et forsøg, men jeg er blevet ret glad for formatet. Det er en helt anden læseoplevelse med et langsommere tempo hvor ord og billeders indbyrdes forhold kræver lidt mere opmærksomhed, men det betaler sig.

Nå, men her er de.

Marjane Satrapi: Persepolis
Selvbiografisk. Piges opvækst i Iran under den islamiske revolution.

Det er en meget personlig historie skruet sammen som en fornyelse af dannelsesromanen med rejse ud og hjem og det hele. Oplysende og rørende.

Filmen er kommet, og den har fået helt pæne ratings. Har dog ikke set den endnu.

Alan Moore: Watchmen
Afdankede superhelte skildret som almindelige mennesker, der af personlige årsager hopper i kostumet.

Historien foregår efter deres tilbagetrækning fra tjansen. God historie og fedt tegnet (ikke at jeg rigtigt ved noget om den slags, men det synes jeg). Koldkrigstema med et strejf af apokalypse.

Og Filmen er på trapperne.

Gilbert Hernandez: Luba in America
Mystisk latinamerikansk dysfunktionel familieskildring med storbarmet matriark i centrum.

Luba har syv børn og er grebet af indestængt frustration og vrede og er altid afbilledet med en symbolsk hammer i hånden.

Hist og pist igennem historierne er der spredte genreforsvar for tegneserien som kunstform og et enkelt direkte angreb mod hvad man kan kalde “grafocentrisme”, skribenters indbyggede bias i forhold til ikke-skriftlige udtryksformer.

Nå, men hvis der er nogen derude, der har et par gode anbefalinger i genren, så er jeg lutter øren. Gaimans Sandman er øverst på min liste.

Papa blogger!

Så er min far kommet med på den nyeste hype: han rider på blog-bølgen på nederskovblog.dk, navngivet efter mit barndomshjem.

Det er ikke en specielt tematiseret blog, men sådan lidt af hvert med et fokus på at prøve sig lidt frem. Og det er den eneste rigtige måde at gøre det på.

Bemærk den særdels rige om-side, der tangerer et mini-memoir fyldt med hyperlinks.

Tillykke med kanalen, far!

ASP.NET MVC + Castle Windsor + NHibernate

Jeg har i den sidste tid arbejdet på at etablere webprojekt, der benytter sig af en håndfuld interessante teknologier, og vil i den forbindelse lige dele en håndfuld ressourcer, der har været nyttige for mig.

Grundlæggende går det ud på at lave en webarkitektur, som giver en høj grad af afkobling mellem komponenter, så man opnår øget testbarhed og mulighed for at konfigurere og komponere sit system på en lettere måde.

ASP.NET MVC

MVC frameworket er ude i beta og så ready-for-prime-time at man godt kan bygge rigtige ting med det (se f.eks. stackoverflow.com), og det giver fuld markup-kontrol og andre fordele for folk, der er lidt trætte af traditionelle webforms.

Castle Windsor

Windsor er en Dependency Injection container fra Castle Project.

DI er en teknik, der gør det let at vælge composition fremfor inheritance, når man designer objektorienteret. Nedarvning er godt til meget, men bliver nemt noget uoverskueligt rod, hvis man vælger at nedarve blot for at udvide funktionalitet — her er komposition tit et bedre valg. Og med en DI container bliver det meget lettere at designe og vedligeholde hvilke komponenter man udvider sin funktionalitet med.

NHibernate

NHibernate er en Object/Relational Mapper (ORM), og en .Net port fra javamoderen Hibernate. NHibernate er som Castle Windsor open source og en meget udbredt ORM.

NHibernates nærmeste Microsoft-konkurrent er nok MS Entity Framework (EF), men EF vurderes af mange til ikke at være modent nok til at kaste sig over før den næste version og andre igen mener at man helt skal holde sig væk. NHibernate kan ikke sammenlignes med Linq2Sql, som har et helt andet og reduceret featureset.

Outtro

Det link, som jeg har fået mest ud af har jeg gemt til sidst. Jeffrey Palermo, der er ved at skrive en bog om Mvc-frameworket, er tovholder på open source eksempelprojektet CodeCampServer.

Projektet benytter sig af Windsor, Mvc og NHibernate, det indeholder masser af unittests og er et rigtigt godt eksempel på at strukturere et webprojekt.

Happy hacking.